Apotheek Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Langevliet 60a 1788 BG Julianadorp Tel:0223-690492

apotheekjulianadorp@ezorg.nl

De apotheek is 23, 24 en 27 december gewoon geopend.  De aangekondigde staking van apotheekmedewerkers van 23 t/m 27 december gaat NIET door. 

 

Let op: openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de kerstdagen en op 1 januari 2025 zijn we gesloten en kunt u voor spoedmedicatie van 8 tot 22 uur terecht in de poliklinische apotheek van het NWZ locatie Den Helder en van 22 tot 8 uur ('s nachts) bij de Regionale spoedapotheek in Alkmaar. De adresgegevens van deze apotheken vindt u onder het kopje "spoed". Op Kerstavond en Oudejaarsdag (24 en 31 december) zijn wij al om 16 uur gesloten.

 

Aanvragen van herhaalrecepten

Helaas werkt momenteel het herhalen van medicatie via Linsciptum niet naar behoren. U kunt uw medicatie daarom niet langs deze weg bestellen. U kunt ons een email sturen als u met spoed medicatie nodig heeft. U mag ook de doosjes met daarop de etiketten met uw naam en naam van het geneesmiddel in de brievenbus doen.

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een nieuwe manier van herhaalrecepten aanvragen. Hierover leest u binnen meer op onze website.

Excuses voor het ongemak.

 

Online uw  medicatie bestellen

U kunt uw medicatie bij ons ook online bestellen. Dit kan via onze website www.apotheekjulianadorp.nl

In de taakbalk kiest u voor "Aanvragen medicijnen". In het getoonde uitklapmenu kiest u dan voor "Aanvraag medicatie via herhaalnummer op het etiket".

U kunt ook een app installeren op uw mobiele telefoon. de Recappt. De apotheekcode die u moet invoeren is 502913.

 

Inleveren oude medicatie

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!

Wij zorgen ervoor dat de oude medicatie op de juiste manier wordt vernietigd. Spoel oude medicijnen nooit door de gootsteen of het toilet. Medicijnen die in het oppervlaktewater terecht komen, zijn schadelijk voor de natuur, maar ook de waterzuivering voor goed drinkwater wordt zo steeds moeilijker.

Omdat het vernietigen van oude medicatie erg duur is, vragen wij u om alle medicatie zonder bijsluiters en doosjes in te leveren. Lever dus alleen de strips of tablettenflacons in.

 

Medicijn van ander merk

In 2024 zullen veel geneesmiddelen van een ander merk worden verstrekt. Dit heeft te maken met het voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar en door de wereldwijde tekorten aan geneesmiddelen.

U kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn wel problemen geven. Daarom zijn over wisselen van medicijnen afspraken gemaakt tussen apothekers, artsen, zorgverzekeraars
en patiëntenverenigingen. Uw apotheker controleert altijd eerst of een ander merk medicijn veilig is voor u. En begeleidt u hierbij. Heeft u vragen over uw nieuwe merk medicijn?
Stel ze aan uw apotheker.

Bekijk meer informatie op apotheek.nl/wisselen

 

Corona

Onze apotheek is genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen om besmetting met het Cornonavirus te voorkomen.

Kom NIET naar de apotheek als u een van deze symptomen hebt:
– hoesten
– (neus)verkoudheid
– koorts
Neem in dat geval liever telefonisch contact met ons op.
We geven u dan telefonisch advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van uw medicijnen kunnen voorzien.

Als u alleen vragen heeft, kom niet naar de apotheek maar bel (tel: 0223-690492)
Betaal zoveel mogelijk per PIN (Contactloos)
Indien u niet naar de apotheek kunt komen, kunnen medicijnen bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen doen we zoveel mogelijk bij u in de brievenbus. Indien dat niet mogelijk is, houdt de bezorger afstand om besmettingsgevaar te verminderen.

U kunt ook gebruik maken van onze 24/7 uitgifte-automaat. U kunt hier uw klaargemaakte recepten afhalen wanneer het u uitkomt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De automaat vindt u aan de buitenzijde van de apotheek.

 

Videobellen

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om tijdens werkdagen een videoconsult aan te vragen. Dit is in plaats van een gesprek in de spreekkamer. Videobellen gaat via uw smartphone en is dus coronaproof. Het kan van belang zijn voor vragen waarbij persoonlijk contact belangrijk is, bijvoorbeeld bij het geven van inhalatie-instructie. Wilt u een videoconsult? Bel ons op 0223-690492.

Zorgverzekeraars

Medische Encyclopedie

Inhoud

sapropterine

Sapropterine bevordert de afbraak van sommige aminozuren.

Artsen schrijven het voor bij de stofwisselingsziekte BH4-deficiëntie en fenylketonurie (ook wel PKU genoemd, de afkorting van de Engelse term phenylketonuria).

Wat doet sapropterine en waarbij gebruik ik het?

Stofwisselingsziekte

Oorzaak en verschijnselen
Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. Een van die aminozuren is fenylalanine. Aminozuren zijn essentieel voor ons lichaam, bijvoorbeeld voor de opbouw van de spieren. Ons lichaam kan aminozuren afbreken of soms veranderen in andere aminozuren.

Bij BH4-deficiëntie en fenylketonurie kan het lichaam het aminozuur fenylalanine niet afbreken of veranderen in andere aminozuren. Hierdoor komen fenylalanine en andere schadelijke tussenproducten in grote hoeveelheden in het bloed. Dit belemmert de groei en ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Als deze aandoening niet tijdig behandeld wordt, kan het een ernstige hersenbeschadiging veroorzaken.
 
Hielprik
BH4-deficiëntie en fenylketonurie zijn erfelijke, aangeboren ziekten. Direct vanaf de geboorte begint de opstapeling van de schadelijke stoffen. Elk kind in Nederland wordt daarom na de geboorte met een prikje in de hiel gecontroleerd op te veel fenylalanine in het bloed. Hierdoor kan de behandeling van de baby snel starten, zodat de schadelijke tussenproducten zich niet in het bloed kunnen ophopen.

Behandeling
Uw arts zal u een streng eiwitarm dieet adviseren. Door dit dieet voorkomt u dat er veel fenylalanine in het lichaam komt en daar schadelijke effecten veroorzaakt. Uw arts zal u doorverwijzen naar een diëtist voor advies en begeleiding. Vaak zal uw arts ook een speciaal eiwitpreparaat zonder fenylalanine voorschrijven om de eiwitten die u te weinig binnenkrijgt aan te vullen.

Sapropterine verlaagt bij sommige mensen de hoeveelheid fenylalanine in het bloed. Als u sapropterine gebruikt, moet ook het eiwitarme dieet en het eiwitpreparaat zonder fenylalanine blijven gebruiken.

Werking
Sapropterine bevordert de omzetting van fenylalanine in onschadelijke stoffen. Hierdoor daalt de hoeveelheid fenylalanine in het bloed. Na enkele weken gebruik zal uw arts controleren of dit medicijn bij u werkt. Als het de hoeveelheid fenylalanine in het bloed niet verlaagt, heeft het geen zin om het door te gebruiken. Mensen met BH4-deficiëntie reageren vaak beter op dit medicijn dan mensen met fenylketonurie.

Lees meer over stofwisselingsziekte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  • Loopneus en zelden een verstopte neus, hoesten of keelpijn.

    Raadpleeg uw arts als deze klachten niet overgaan.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, brandend maagzuur, overgeven en zeer zelden maagontsteking.

    Raadpleeg uw arts als de maagklachten niet overgaan.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheidsreacties. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen.

    In zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan een snelle of onregelmatige hartslag, een opgezwollen tong en keel, benauwdheid of duizeligheid. Als u deze verschijnselen opmerkt, waarschuw onmiddellijk een arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor sapropterine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  • Spierschokjes of kleine epileptische aanvallen. Mensen met epilepsie hebben kans op een toename van het aantal aanvallen.

    Overleg hierover met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik sapropterine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

 

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom zal uw arts dit medicijn alleen adviseren als het met een dieet alleen niet lukt om de hoeveelheid fenylalanine in het bloed laag te houden. Overleg met uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Oplosbare tabletten: los de tablet op in een glas water of appelsap. Als u de tabletten fijn maakt voordat u ze in het glas doet, lossen ze beter op. Drink de oplossing direct op. Als er nog kleine stukjes medicijn in het glas achterblijven, doe dan nog wat water of appelsap in het glas en drink dit op.
  • Poeder voor drank: los de inhoud van het zakje op in een glas water en drink dit direct op.

Wanneer?
Het medicijn werkt beter als u het met wat voedsel inneemt. Als u dit medicijn eenmaal per dag gebruikt, kunt u het medicijn het beste tijdens het ontbijt innemen.

Als u dit medicijn 2 of 3 keer per dag gebruikt, moet u dit medicijn gespreid over de dag innemen.

Hoe lang?
Als dit medicijn bij u werkt, zult u het waarschijnlijk uw hele leven moeten gebruiken.

Terug naar overzicht