Apotheek Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Langevliet 60a 1788 BG Julianadorp Tel:0223-690492

apotheekjulianadorp@ezorg.nl

De apotheek is 23, 24 en 27 december gewoon geopend.  De aangekondigde staking van apotheekmedewerkers van 23 t/m 27 december gaat NIET door. 

 

Let op: openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de kerstdagen en op 1 januari 2025 zijn we gesloten en kunt u voor spoedmedicatie van 8 tot 22 uur terecht in de poliklinische apotheek van het NWZ locatie Den Helder en van 22 tot 8 uur ('s nachts) bij de Regionale spoedapotheek in Alkmaar. De adresgegevens van deze apotheken vindt u onder het kopje "spoed". Op Kerstavond en Oudejaarsdag (24 en 31 december) zijn wij al om 16 uur gesloten.

 

Aanvragen van herhaalrecepten

Helaas werkt momenteel het herhalen van medicatie via Linsciptum niet naar behoren. U kunt uw medicatie daarom niet langs deze weg bestellen. U kunt ons een email sturen als u met spoed medicatie nodig heeft. U mag ook de doosjes met daarop de etiketten met uw naam en naam van het geneesmiddel in de brievenbus doen.

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een nieuwe manier van herhaalrecepten aanvragen. Hierover leest u binnen meer op onze website.

Excuses voor het ongemak.

 

Online uw  medicatie bestellen

U kunt uw medicatie bij ons ook online bestellen. Dit kan via onze website www.apotheekjulianadorp.nl

In de taakbalk kiest u voor "Aanvragen medicijnen". In het getoonde uitklapmenu kiest u dan voor "Aanvraag medicatie via herhaalnummer op het etiket".

U kunt ook een app installeren op uw mobiele telefoon. de Recappt. De apotheekcode die u moet invoeren is 502913.

 

Inleveren oude medicatie

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!

Wij zorgen ervoor dat de oude medicatie op de juiste manier wordt vernietigd. Spoel oude medicijnen nooit door de gootsteen of het toilet. Medicijnen die in het oppervlaktewater terecht komen, zijn schadelijk voor de natuur, maar ook de waterzuivering voor goed drinkwater wordt zo steeds moeilijker.

Omdat het vernietigen van oude medicatie erg duur is, vragen wij u om alle medicatie zonder bijsluiters en doosjes in te leveren. Lever dus alleen de strips of tablettenflacons in.

 

Medicijn van ander merk

In 2024 zullen veel geneesmiddelen van een ander merk worden verstrekt. Dit heeft te maken met het voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar en door de wereldwijde tekorten aan geneesmiddelen.

U kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn wel problemen geven. Daarom zijn over wisselen van medicijnen afspraken gemaakt tussen apothekers, artsen, zorgverzekeraars
en patiëntenverenigingen. Uw apotheker controleert altijd eerst of een ander merk medicijn veilig is voor u. En begeleidt u hierbij. Heeft u vragen over uw nieuwe merk medicijn?
Stel ze aan uw apotheker.

Bekijk meer informatie op apotheek.nl/wisselen

 

Corona

Onze apotheek is genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen om besmetting met het Cornonavirus te voorkomen.

Kom NIET naar de apotheek als u een van deze symptomen hebt:
– hoesten
– (neus)verkoudheid
– koorts
Neem in dat geval liever telefonisch contact met ons op.
We geven u dan telefonisch advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van uw medicijnen kunnen voorzien.

Als u alleen vragen heeft, kom niet naar de apotheek maar bel (tel: 0223-690492)
Betaal zoveel mogelijk per PIN (Contactloos)
Indien u niet naar de apotheek kunt komen, kunnen medicijnen bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen doen we zoveel mogelijk bij u in de brievenbus. Indien dat niet mogelijk is, houdt de bezorger afstand om besmettingsgevaar te verminderen.

U kunt ook gebruik maken van onze 24/7 uitgifte-automaat. U kunt hier uw klaargemaakte recepten afhalen wanneer het u uitkomt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De automaat vindt u aan de buitenzijde van de apotheek.

 

Videobellen

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om tijdens werkdagen een videoconsult aan te vragen. Dit is in plaats van een gesprek in de spreekkamer. Videobellen gaat via uw smartphone en is dus coronaproof. Het kan van belang zijn voor vragen waarbij persoonlijk contact belangrijk is, bijvoorbeeld bij het geven van inhalatie-instructie. Wilt u een videoconsult? Bel ons op 0223-690492.

Zorgverzekeraars

Medische Encyclopedie

Inhoud

calciumacetaat

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Bovendien houdt het de hoeveelheid fosfaat in het bloed onder controle.

Calciumacetaat wordt gebruikt bij nierziekten.

Soms schrijven artsen het voor bij kinderen waarbij de hoeveelheid calcium en fosfaat in het bloed is ontregeld als gevolg van chemotherapie.

Wat doet calciumacetaat en waarbij gebruik ik het?

Nierziekten

Calciumacetaat wordt gebruikt bij mensen die te veel fosfaat in het bloed hebben, zoals bij mensen met neen verminderde nierwerking.

Te veel fosfaat kan onder andere botontkalking veroorzaken.

Oorzaak
In het bloed heerst een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen kunnen elkaar beïnvloeden. Als de ene stof toeneemt, kan hierdoor de ander afnemen, en andersom.

Bij mensen met een verminderde nierwerking,, zoals bij mensen die nierdialyse ondergaan, is dit evenwicht vaak verstoord. Zij hebben daardoor te veel fosfaat in het bloed.

Werking
Calciumacetaat bindt zich aan fosfaat in maag en darmen. Hierdoor kan minder fosfaat uit het voedsel worden opgenomen in het bloed. Ook gebruiken mensen die nierdialyse ondergaan vaak calcitriol, een soort vitamine D.

De combinatie van calcitriol met calciumacetaat zorgt voor een betere hoeveelheid calcium- en bijschildklierhormoon in het bloed.

Lees meer over nierziekten . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De ernstigste bijwerkingen ontstaan als er te veel calcium in uw bloed zit. Uw arts zal uw bloed daarom regelmatig laten controleren. De dosering kan dan tijdig worden aangepast.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid, braken, opkomend maagzuur, opgeblazen gevoel

    Neem contact op met uw arts als u hier te veel last van heeft.

  • Darmklachten, zoals diarree, winderigheid of verstopping

    Dit kan wijzen op te veel calcium in het bloed, maar dat hoeft niet. Overleg daarom bij deze klachten met uw arts.

  • Te veel calcium in het bloed, vooral als u ook vitamine D gebruikt of als u ook een verminderde schildklierwerking heeft. Heeft u plotseling last van buikpijn, braken, gebrek aan eetlust, spierzwakte, verstopping en diarree? Deze verschijnselen kunnen duiden op te veel calcium. Waarschuw dan uw arts. Zeer zelden bij een nog grotere hoeveelheid calcium in het bloed kunt u ook last krijgen van hevige dorst, veel plassen en hartritmestoornissen. Waarschuw dan meteen uw arts.

    Gevolgen van te veel calcium zijn:

     

    • Verwardheid, slaperigheid, ijlen en (uiteindelijk) bewusteloosheid.
    • Verkalking van de nieren. Dit beschadigt de nieren.
    • Nierstenen met calcium. U vermindert deze kans door wat meer te drinken. Overleg met uw arts of u wat meer mag drinken, bijvoorbeeld bij het opstaan, bij slapengaan en tijdens de hoofdmaaltijden. Hou u aan de voorschriften over uw dieet en wat u mag drinken.

    De arts zal uw bloed regelmatig op te veel calcium laten controleren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik calciumacetaat gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Calciumacetaat vermindert de opname in het lichaam van de volgende medicijnen bij gelijktijdig innemen. De werking van deze medicijnen neemt dan af. Gebruik deze medicijnen daarom alleen ruim vóór of na calciumacetaat. Per medicijn vindt u welke tijdsperiode veilig is.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Medicijnen tegen botontkalking alendroninezuur, clodroninezuur, etidroninezuur, ibandroninezuur, pamidroninezuur en risedroninezuur. Neem deze medicijnen minstens 2 uur vóór het medicijn met calcium.
  • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline, demeclocycline en tetracycline. Neem deze antibiotica minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • De antibiotica ciprofloxacine en norfloxacine. Overleg met uw arts. Mogelijk is een ander antibioticum beter geschikt voor u. U kunt ook overleggen met uw arts of u kunt stoppen met calcium totdat u klaar bent met de antibiotica. Zo niet, neem deze antibiotica dan minstens vier uur vóór het medicijn met calcium.
  • IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer. Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard')? U mag dit niet samen met deze maagzuurbinder gebruiken. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is. Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen ZONDER gereguleerde afgifte. Neem het medicijn met ijzer minimaal twee uur vóór of vier uur na calciumacetaat.
  • De schildklierhormonen levothyroxine en liothyronine. Neem deze medicijnen minimaal 2 uur vóór het medicijn met calcium of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Penicillamine, meestal gebruikt bij reuma en de ziekte van Wilson. Neem dit medicijn minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Triëntine, een medicijn tegen de ziekte van Wilson. Neem dit medicijn minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Het medicijn bij bloedingsstoornissen eltrombopag. Neem eltrombopag minstens 2 uur vóór of 4 uur na het medicijn met calcium.
  • Fosfaten, zoals dinatriumwaterstoffosfaat, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumdiwaterstoffosfaat, glycerofosforzuur. Fosfaten worden gebruikt bij een tekort aan fosfaat in het bloed, onder andere door bepaalde nierziekten. Calciumacetaat kan de werking van deze medicijnen tegengaan. Of mogelijk werkt calciumacetaat juist minder goed. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Uw apotheker kan u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en kan voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kan uw arts één van beide medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen is door een fosfaatarm dieet te gebruiken. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van calciumacetaat.

Overleg bovendien met uw arts of diëtist over de hoeveelheid kalkhoudende voedingsmiddelen die u mag gebruiken, bijvoorbeeld melk, yoghurt of kaas. Deze hoeveelheid en de dosering calciumacetaat moeten op elkaar zijn afgestemd zodat u niet te veel calcium in uw bloed krijgt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Tabletten innemen met een half glas water.

Wanneer?
Neem de tabletten tijdens het eten. Het kan dan namelijk meteen het fosfaat uit het voedsel binden.

Hoelang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van het teveel aan fosfaat aanwezig is.

Terug naar overzicht