Apotheek Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Langevliet 60a 1788 BG Julianadorp Tel:0223-690492

apotheekjulianadorp@ezorg.nl

De apotheek is 23, 24 en 27 december gewoon geopend.  De aangekondigde staking van apotheekmedewerkers van 23 t/m 27 december gaat NIET door. 

 

Let op: openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de kerstdagen en op 1 januari 2025 zijn we gesloten en kunt u voor spoedmedicatie van 8 tot 22 uur terecht in de poliklinische apotheek van het NWZ locatie Den Helder en van 22 tot 8 uur ('s nachts) bij de Regionale spoedapotheek in Alkmaar. De adresgegevens van deze apotheken vindt u onder het kopje "spoed". Op Kerstavond en Oudejaarsdag (24 en 31 december) zijn wij al om 16 uur gesloten.

 

Aanvragen van herhaalrecepten

Helaas werkt momenteel het herhalen van medicatie via Linsciptum niet naar behoren. U kunt uw medicatie daarom niet langs deze weg bestellen. U kunt ons een email sturen als u met spoed medicatie nodig heeft. U mag ook de doosjes met daarop de etiketten met uw naam en naam van het geneesmiddel in de brievenbus doen.

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een nieuwe manier van herhaalrecepten aanvragen. Hierover leest u binnen meer op onze website.

Excuses voor het ongemak.

 

Online uw  medicatie bestellen

U kunt uw medicatie bij ons ook online bestellen. Dit kan via onze website www.apotheekjulianadorp.nl

In de taakbalk kiest u voor "Aanvragen medicijnen". In het getoonde uitklapmenu kiest u dan voor "Aanvraag medicatie via herhaalnummer op het etiket".

U kunt ook een app installeren op uw mobiele telefoon. de Recappt. De apotheekcode die u moet invoeren is 502913.

 

Inleveren oude medicatie

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!

Wij zorgen ervoor dat de oude medicatie op de juiste manier wordt vernietigd. Spoel oude medicijnen nooit door de gootsteen of het toilet. Medicijnen die in het oppervlaktewater terecht komen, zijn schadelijk voor de natuur, maar ook de waterzuivering voor goed drinkwater wordt zo steeds moeilijker.

Omdat het vernietigen van oude medicatie erg duur is, vragen wij u om alle medicatie zonder bijsluiters en doosjes in te leveren. Lever dus alleen de strips of tablettenflacons in.

 

Medicijn van ander merk

In 2024 zullen veel geneesmiddelen van een ander merk worden verstrekt. Dit heeft te maken met het voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar en door de wereldwijde tekorten aan geneesmiddelen.

U kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn wel problemen geven. Daarom zijn over wisselen van medicijnen afspraken gemaakt tussen apothekers, artsen, zorgverzekeraars
en patiëntenverenigingen. Uw apotheker controleert altijd eerst of een ander merk medicijn veilig is voor u. En begeleidt u hierbij. Heeft u vragen over uw nieuwe merk medicijn?
Stel ze aan uw apotheker.

Bekijk meer informatie op apotheek.nl/wisselen

 

Corona

Onze apotheek is genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen om besmetting met het Cornonavirus te voorkomen.

Kom NIET naar de apotheek als u een van deze symptomen hebt:
– hoesten
– (neus)verkoudheid
– koorts
Neem in dat geval liever telefonisch contact met ons op.
We geven u dan telefonisch advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van uw medicijnen kunnen voorzien.

Als u alleen vragen heeft, kom niet naar de apotheek maar bel (tel: 0223-690492)
Betaal zoveel mogelijk per PIN (Contactloos)
Indien u niet naar de apotheek kunt komen, kunnen medicijnen bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen doen we zoveel mogelijk bij u in de brievenbus. Indien dat niet mogelijk is, houdt de bezorger afstand om besmettingsgevaar te verminderen.

U kunt ook gebruik maken van onze 24/7 uitgifte-automaat. U kunt hier uw klaargemaakte recepten afhalen wanneer het u uitkomt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De automaat vindt u aan de buitenzijde van de apotheek.

 

Videobellen

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om tijdens werkdagen een videoconsult aan te vragen. Dit is in plaats van een gesprek in de spreekkamer. Videobellen gaat via uw smartphone en is dus coronaproof. Het kan van belang zijn voor vragen waarbij persoonlijk contact belangrijk is, bijvoorbeeld bij het geven van inhalatie-instructie. Wilt u een videoconsult? Bel ons op 0223-690492.

Zorgverzekeraars

Medische Encyclopedie

Inhoud

bisacodyl

Bisacodyl is een laxeermiddel. Het is te gebruiken bij verstopping. Het wordt door artsen ook voorgeschreven om de darmen leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie.

Wat doet bisacodyl en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Bij verstopping komt de ontlasting minder vaak dan u gewend bent. De ontlasting is hard en droog, waardoor de stoelgang moeilijk gaat. U heeft last van verstopping als u langer dan drie dagen geen ontlasting heeft gehad.

Oorzaken
Een verstopping kan ontstaan als u te weinig vezelrijk voedsel eet, te weinig drinkt of te weinig lichaamsbeweging heeft. Ook kunnen hormonale veranderingen zorgen voor verstopping, zoals tijdens de zwangerschap. Ook stress kan verstopping geven.

Verder kan verstopping ontstaan als u de ontlasting te lang ophoudt. Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen of ziekten, zoals diabetes, verstopping veroorzaken.  

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
  • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
  • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
  • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
  • Voorkom stress.
  • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen om met bisacodyl de ontlasting te stimuleren. Soms wordt bisacodyl ook gebruikt tegen verstopping in de laatste levensfase (palliatieve fase) van zieke mensen die niet meer beter worden.

Werking
Bisacodyl prikkelt het darmslijmvlies en stimuleert de darmbewegingen. Ook zorgt het ervoor dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang.

Effect
De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang. De zetpillen werken veel sneller, meestal binnen 20 minuten.

Dit middel is geschikt voor maximaal 3 dagen. Bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping (zoals op reis), of als de darmen snel leeg moeten, zoals voor een darmonderzoek of operatie.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, buikkrampen, diarree en misselijkheid, zeer zelden braken

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Bij gebruik van zetpillen: irritatie en ontsteking aan de anus of de endeldarm

    Stop dan met het gebruik van de zetpillen en overleg met uw arts.

  • Duizeligheid en flauwvallen

    Dit is een reactie op darmkrampen.

  • Bloederige ontlasting

    Dit is meestal onschuldig en gaat vanzelf over. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten.
    Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, flauwvallen, een ontstoken dikke darm of een opgezwollen gezicht, keel of tong. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.

    In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden, bij gebruik langer dan 3 dagen

  • Een 'luie' darm. Bij een 'luie' darm komt de ontlasting niet meer uit zichzelf op gang.

    Gebruik bisacodyl daarom niet langer dan 3 dagen achter elkaar.

  • Waterige diarree

    Hierdoor kunt u veel vocht en zouten verliezen en kunt u last krijgen van spierzwakte en gewichtsverlies. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik bisacodyl gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.

Ook laxeermiddelen kunnen verstopping geven als u ze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?

  • Rond de inname van bisacodyl mag u geen melk gebruiken. Het laagje om de tabletten zorgt er namelijk voor dat de bisacodyl pas in de darmen vrijkomt. Melk tast het laagje aan waardoor de bisacodyl al in de maag vrijkomt. Het kan dan maagklachten geven. Meer informatie leest u bij Hoe gebruik ik dit medicijn?
  • Verder mag u alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet met veel drinken kan juist een gunstig effect hebben.

Kijk voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij Verstopping.

 

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven. Dit medicijn komt niet in de moedermelk terecht.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Tabletten: de tablet heel doorslikken met een half glas water zonder te kauwen. Als u op de tabletten kauwt, gaat het beschermende laagje kapot en komt de bisacodyl al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het kan dan maagklachten geven.
    Gebruik tot 2 uur voor u de tablet in moet nemen geen melk. Vanaf 2 uur na inname mag u weer melk gebruiken.
  • Zetpil: in de anus brengen. Het maakt daarbij niet uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Wanneer?

Bij verstopping

  • Tabletten: neem deze bij voorkeur ’s avonds in. De ontlasting komt dan de volgende ochtend (na ongeveer 10 uur).
  • Zetpillen werken binnen één uur, u kunt deze gebruiken wanneer het u uitkomt.

Om de darm te legen voor een darmonderzoek

  • De dag voor het onderzoek neemt u in de ochtend en in de avond een tablet. Vervolgens gebruikt u de ochtend van het onderzoek een zetpil.

Hoelang?

Gebruik dit middel totdat de ontlasting weer op gang is gekomen. Gebruikt u bisacodyl zonder recept van de arts? Gebruik het dan liever niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Anders heeft u kans dat de darmen moeite hebben weer zelf ‘op gang te komen’.

Is er na 3 dagen gebruik geen verbetering in uw stoelgang? Of heeft u aanhoudende buikpijn en diarree? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Terug naar overzicht