Apotheek Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Langevliet 60a 1788 BG Julianadorp Tel:0223-690492

apotheekjulianadorp@ezorg.nl

De apotheek is 23, 24 en 27 december gewoon geopend.  De aangekondigde staking van apotheekmedewerkers van 23 t/m 27 december gaat NIET door. 

 

Let op: openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de kerstdagen en op 1 januari 2025 zijn we gesloten en kunt u voor spoedmedicatie van 8 tot 22 uur terecht in de poliklinische apotheek van het NWZ locatie Den Helder en van 22 tot 8 uur ('s nachts) bij de Regionale spoedapotheek in Alkmaar. De adresgegevens van deze apotheken vindt u onder het kopje "spoed". Op Kerstavond en Oudejaarsdag (24 en 31 december) zijn wij al om 16 uur gesloten.

 

Aanvragen van herhaalrecepten

Helaas werkt momenteel het herhalen van medicatie via Linsciptum niet naar behoren. U kunt uw medicatie daarom niet langs deze weg bestellen. U kunt ons een email sturen als u met spoed medicatie nodig heeft. U mag ook de doosjes met daarop de etiketten met uw naam en naam van het geneesmiddel in de brievenbus doen.

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een nieuwe manier van herhaalrecepten aanvragen. Hierover leest u binnen meer op onze website.

Excuses voor het ongemak.

 

Online uw  medicatie bestellen

U kunt uw medicatie bij ons ook online bestellen. Dit kan via onze website www.apotheekjulianadorp.nl

In de taakbalk kiest u voor "Aanvragen medicijnen". In het getoonde uitklapmenu kiest u dan voor "Aanvraag medicatie via herhaalnummer op het etiket".

U kunt ook een app installeren op uw mobiele telefoon. de Recappt. De apotheekcode die u moet invoeren is 502913.

 

Inleveren oude medicatie

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!

Wij zorgen ervoor dat de oude medicatie op de juiste manier wordt vernietigd. Spoel oude medicijnen nooit door de gootsteen of het toilet. Medicijnen die in het oppervlaktewater terecht komen, zijn schadelijk voor de natuur, maar ook de waterzuivering voor goed drinkwater wordt zo steeds moeilijker.

Omdat het vernietigen van oude medicatie erg duur is, vragen wij u om alle medicatie zonder bijsluiters en doosjes in te leveren. Lever dus alleen de strips of tablettenflacons in.

 

Medicijn van ander merk

In 2024 zullen veel geneesmiddelen van een ander merk worden verstrekt. Dit heeft te maken met het voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar en door de wereldwijde tekorten aan geneesmiddelen.

U kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn wel problemen geven. Daarom zijn over wisselen van medicijnen afspraken gemaakt tussen apothekers, artsen, zorgverzekeraars
en patiëntenverenigingen. Uw apotheker controleert altijd eerst of een ander merk medicijn veilig is voor u. En begeleidt u hierbij. Heeft u vragen over uw nieuwe merk medicijn?
Stel ze aan uw apotheker.

Bekijk meer informatie op apotheek.nl/wisselen

 

Corona

Onze apotheek is genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen om besmetting met het Cornonavirus te voorkomen.

Kom NIET naar de apotheek als u een van deze symptomen hebt:
– hoesten
– (neus)verkoudheid
– koorts
Neem in dat geval liever telefonisch contact met ons op.
We geven u dan telefonisch advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van uw medicijnen kunnen voorzien.

Als u alleen vragen heeft, kom niet naar de apotheek maar bel (tel: 0223-690492)
Betaal zoveel mogelijk per PIN (Contactloos)
Indien u niet naar de apotheek kunt komen, kunnen medicijnen bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen doen we zoveel mogelijk bij u in de brievenbus. Indien dat niet mogelijk is, houdt de bezorger afstand om besmettingsgevaar te verminderen.

U kunt ook gebruik maken van onze 24/7 uitgifte-automaat. U kunt hier uw klaargemaakte recepten afhalen wanneer het u uitkomt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De automaat vindt u aan de buitenzijde van de apotheek.

 

Videobellen

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om tijdens werkdagen een videoconsult aan te vragen. Dit is in plaats van een gesprek in de spreekkamer. Videobellen gaat via uw smartphone en is dus coronaproof. Het kan van belang zijn voor vragen waarbij persoonlijk contact belangrijk is, bijvoorbeeld bij het geven van inhalatie-instructie. Wilt u een videoconsult? Bel ons op 0223-690492.

Zorgverzekeraars

Medische Encyclopedie

Inhoud

Rosacea

Wat is rosacea?

Bij rosacea heeft u huidproblemen in uw gezicht.
U kunt last hebben van bultjes, puistjes en roodheid. Als u een getinte huid heeft, is de roodheid minder te zien.
Ook kunt u opeens een warm gevoel in uw gezicht krijgen en rood worden.

De helft van de mensen met rosacea heeft ook oogklachten.

Mannen en vrouwen kunnen rosacea krijgen.  

Het is niet bekend wat de oorzaak is van rosacea.

In sommige families hebben meer mensen het.

Er zijn veel dingen die de klachten erger kunnen maken, bijvoorbeeld:

  • zonlicht
  • sommige medicijnen, zoals hormonen (prednison), sterke pijnstillers, medicijnen tegen hoge bloeddruk (zoals captopril, enalapril, nifedipine, amlodipine) en hartmedicijnen (isosorbidedinitraat voor onder de tong )
  • alcohol
  • warmte
  • stress

Artsen weten niet precies waarom deze dingen de klachten erger maken. Door deze dingen gaan de bloedvaten in uw huid verder open. Hierbij wordt uw huid rood en warm. Misschien is dit de oorzaak dat de klachten erger worden.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Deze dingen kunt u zelf doen om de klachten minder te maken:

  • Zorg dat er weinig zonlicht op uw gezicht komt. U kunt een zonnebrandcrème gebruiken die tegen UVA en UVB beschermt, met factor 15 of hoger.
  • Gebruik geen zeep voor uw gezicht.
  • Gebruik elke dag een crème die niet vet is, maar wel vocht in uw huid brengt. Bijvoorbeeld cetomacrogol-crème of lanette-crème. U kunt deze crème kopen bij de apotheek.
  • U kunt ook een foundation of concealer op basis van water gebruiken. Dan zijn de bloedvaatjes en roodheid minder goed te zien.
  • Zorg goed voor uw ogen. Ook als u geen klachten heeft.
Ontdek waar uw klachten erger door worden

U merkt waarschijnlijk dat u een rode huid krijgt door sommige dingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door:

  • warmte, bijvoorbeeld een hete douche, bad, sauna
  • kou
  • wind
  • iets heets drinken
  • gekruid eten
  • alcohol
  • sporten 
  • emoties
  • een middel voor het gezicht met alcohol erin
  • waterproof make-up
  • medicijnen, bijvoorbeeld prednison

U kunt opschrijven (in een schrift of in uw telefoon) wanneer u klachten krijgt. En wat u toen deed, dronk of had gegeten.
Zo ontdekt u waar bij u de klachten erger door worden.
Probeer of het helpt als u dat verandert:

  • Ga niet in een sauna of onder een hete douche.
  • Blijf uit de wind.
  • Maak het eten niet heel kruidig.
  • Gebruik geen make-up als u hier extra klachten van krijgt.
  • Gebruikt u een hormooncrème in uw gezicht? Dan kunt u daar beter mee stoppen. De klachten kunnen even iets erger worden als u gestopt bent. Daarna worden de klachten weer minder.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u een rood oog krijgt en 1 of meer van deze klachten:

  • pijn aan uw oog
  • opeens niet meer tegen licht kunnen
  • slechter zien

Dit zijn klachten van een erge oogontsteking.
Dan is snel een behandeling nodig. 

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Metronidazol 
Waarom metronidazol werkt bij rosacea is niet bekend. Een arts zal eerst een kuur metronidazol op de huid voorschrijven voor twee tot vier maanden. Wanneer dit onvoldoende helpt, zal de arts een langdurige antibioticakuur om in te nemen voorschrijven.

Tetracycline-antibiotica
Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze worden goed opgenomen in het lichaam en worden daarom wel gebruikt bij infecties van de huid, zoals rosacea. Meestal zal de arts eerst antibiotica in een crème voorschrijven, maar als de klachten ernstig zijn worden ook wel antibiotica om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.

Retinoïden
Retinoïden beïnvloeden de groei en de rijping van huidcellen. De huidcellen laten daardoor los, waardoor de oude cellen verdwijnen. Retinoïden worden gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen. Bijvoorbeeld tretinoïne op de huid en isotretinoïne.

Azelaïnezuur 
Het is niet bekend hoe azelaïnezuur werkt bij rosacea. Wel is bekend dat de roodheid en puistjes bij de meeste mensen na enkele weken verminderen.

Brimonidine 
Brimonidine vernauwt de bloedvaten, waardoor de huid minder rood wordt. Het wordt gebruikt bij rosacea om de roodheid en het blozen van het gezicht te behandelen.

Ivermectine
Het is niet bekend hoe ivermectine werkt bij rosacea. In de eerste week kan de rosacea erger worden. Daarna neemt dit af.

Terug naar overzicht