Apotheek Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Langevliet 60a 1788 BG Julianadorp Tel:0223-690492

apotheekjulianadorp@ezorg.nl

Aanvragen herhaalmedicatie via vernieuwd patiëntenportaal

Vanaf 27 januari 2025 kunt u uw herhaalmedicatie aanvragen via onze nieuwe patiëntenportaal MijnGezondheid.net (MGn) en de aanvullende app MedGemak.

Iedereen die afgelopen jaar medicatie heeft afgehaald bij Apotheek Julianadorp en van wie een emailadres bekend is bij de apotheek krijgt op maandag 27 januari een email, waarin u zich kan aanmelden voor het aanvragen van herhaalmedicatie en zelf medicatieoverzichten ten behoeve van ziekenhuisbezoek of vakantie kan printen.

De gele herhaalrecepten worden vervangen door een digitaal herhaalrecept. Bij het digitale herhaalrecept staat op het patiëntenetiket (het etiket op het doosje met uw medicatie)  "Nog x maal te herhalen".  Deze medicatie kunt u via MGn herhalen.

Heeft u geen uitnodiging gekregen dan kunt u zich aanmelden via ons emailadres: apotheekjulianadorp@ezorg.nl.

Natuurlijk kunt u ook gebruik blijven maken van het telefoonnummer op het etiket in combinatie met het herhaalnummer. Volg dan onderstaande instructie op

  • U kunt uw medicatie weer aanvragen via het telefoonnummer en herhaalnummer op het etiket op het doosje van uw medicijnen. Let op: Medicijnen bestelt na 3 december 2024 hebben een ander telefoonnummer.
  • Maakt u gebruik van de RecAppt (app voor het bestellen van medicatie) en staat er op het etiket van uw medicatie het telefoonnummer 088 0800255, volg onderstaande instructie dan op: open de app, klik op Instellingen, kies voor Apotheekcode wijzigen, vul in 502914 en klik op aanmelden. U kunt nu uw medicatie bestellen via deze app.
  • Bestelt u uw geneesmiddelen via de website, dan kiest u in de taakbalk voor Aanvragen medicijnen. In het getoonde uitklapmenu kiest u dan voor Aanvraag medicatie via herhaalnummer op het etiket vanaf 3-12-2024. U hoeft slechts de aanwijzingen op onze website te volgen om uw geneesmiddelen aan te vragen.

 

Afhaalautomaat

vanaf 31 december 2024 zal uw medicatie vaker voor u klaar liggen in de afhaalautomaat. Medicatie waarbij uitleg nodig is, koelkastmedicatie en glazen flessen worden niet in de afhaalautomaat geplaatst. Als u uw medicatie liever in de apotheek ophaalt kunt u dat bij ons aangeven in de apotheek of u stuurt een email  naar apotheekjulianadorp@ezorg.nl.

Inleveren oude medicatie

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!

Wij zorgen ervoor dat de oude medicatie op de juiste manier wordt vernietigd. Spoel oude medicijnen nooit door de gootsteen of het toilet. Medicijnen die in het oppervlaktewater terecht komen, zijn schadelijk voor de natuur, maar ook de waterzuivering voor goed drinkwater wordt zo steeds moeilijker.

Omdat het vernietigen van oude medicatie erg duur is, vragen wij u om alle medicatie zonder bijsluiters en doosjes in te leveren. Lever dus alleen de strips of tablettenflacons in.

 

Medicijn van ander merk

In 2024 zullen veel geneesmiddelen van een ander merk worden verstrekt. Dit heeft te maken met het voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar en door de wereldwijde tekorten aan geneesmiddelen.

U kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn wel problemen geven. Daarom zijn over wisselen van medicijnen afspraken gemaakt tussen apothekers, artsen, zorgverzekeraars
en patiëntenverenigingen. Uw apotheker controleert altijd eerst of een ander merk medicijn veilig is voor u. En begeleidt u hierbij. Heeft u vragen over uw nieuwe merk medicijn?
Stel ze aan uw apotheker.

Bekijk meer informatie op apotheek.nl/wisselen

 

Corona

Onze apotheek is genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen om besmetting met het Cornonavirus te voorkomen.

Kom NIET naar de apotheek als u een van deze symptomen hebt:
– hoesten
– (neus)verkoudheid
– koorts
Neem in dat geval liever telefonisch contact met ons op.
We geven u dan telefonisch advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van uw medicijnen kunnen voorzien.

Als u alleen vragen heeft, kom niet naar de apotheek maar bel (tel: 0223-690492)
Betaal zoveel mogelijk per PIN (Contactloos)
Indien u niet naar de apotheek kunt komen, kunnen medicijnen bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen doen we zoveel mogelijk bij u in de brievenbus. Indien dat niet mogelijk is, houdt de bezorger afstand om besmettingsgevaar te verminderen.

U kunt ook gebruik maken van onze 24/7 uitgifte-automaat. U kunt hier uw klaargemaakte recepten afhalen wanneer het u uitkomt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De automaat vindt u aan de buitenzijde van de apotheek.

 

Videobellen

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om tijdens werkdagen een videoconsult aan te vragen. Dit is in plaats van een gesprek in de spreekkamer. Videobellen gaat via uw smartphone en is dus coronaproof. Het kan van belang zijn voor vragen waarbij persoonlijk contact belangrijk is, bijvoorbeeld bij het geven van inhalatie-instructie. Wilt u een videoconsult? Bel ons op 0223-690492.

Zorgverzekeraars

Medische Encyclopedie

Inhoud

Jicht

Wat is jicht?

Een aanval van jicht komt doordat een stofje uit je bloed in je gewricht terechtkomt. Dit stofje heet urinezuur. Het geeft een ontsteking in je gewricht. 

Als je meer van het stofje in je bloed hebt, dan heb je meer kans op een aanval. Maar niet iedereen krijgt een aanval: 1 op de 10 mensen met veel urinezuur in het bloed krijgt jicht. 

In sommige families komt jicht vaker voor. En bij mannen boven de 40 jaar komt jicht ook vaker voor.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Bij jicht aan je voet, enkel of knie kan het prettig zijn om je been hoog te leggen, bijvoorbeeld dwars op de bank.
  • Als het gewricht warm aanvoelt, kan koelen prettig zijn. Leg er een natte theedoek of wat ijs op. Wikkel het ijs in de theedoek zodat je huid niet bevriest. Of gebruik een coldpack. Die koop je bij de drogist. Koel niet langer dan 10 minuten per keer. 
Bewegen
  • Wees niet bang om te bewegen. Bewegen is niet gevaarlijk, ook niet als het gewricht ontstoken is. 
  • Wordt de pijn minder erg, dan is het goed om langzaam meer te gaan bewegen. Zo zorg je dat je spieren niet stijf worden. 
Eten en drinken
  • Speciale dieet-adviezen zijn waarschijnlijk niet nodig. Vroeger dachten artsen dat jicht kwam door het drinken van alcohol en frisdrank. Of door het eten van bijvoorbeeld rood vlees, orgaanvlees en vis. Maar er is geen goed onderzoek gedaan om te weten of je hiervan vaker jichtaanvallen krijgt.  
  • Merk je dat je klachten toch met bepaald eten of drinken te maken hebben? Dan kun je proberen of het helpt als je dit eten of drinken niet meer neemt. Let er wel op dat je afwisselend en gezond blijft eten.

 

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze dingen hebt: 

  • Je gewricht is pijnlijk, dik en warm EN je voelt je ziek of je krijgt koorts.
  • Je slikt colchicine en je krijgt 1 of meer van deze klachten: een branderig gevoel in je keel, misselijk zijn, buikkrampen, diarree, kleine roodpaarse vlekjes op je huid. 

Bel dezelfde dag je huisarts of de huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze dingen hebt:

  • Je krijgt medicijnen bij een aanval van jicht, maar je klachten worden erger.
  • Je krijgt medicijnen bij een aanval van jicht, maar je klachten worden na 3 dagen niet minder.  
  • Je slikt allopurinol en je krijgt jeuk, rode vlekken, bultjes of huidschilfers. 

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Ontstekingsremmende pijnstillers 
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn diclofenac, etoricoxib, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton en naproxen.

Colchicine
Colchicine vermindert de ontstekingsreactie in het gewricht. Het wordt gebruikt bij een aanval van jicht.

Allopurinol
Allopurinol verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de productie van urinezuur in het lichaam te remmen. Hierdoor neemt de kans op jichtaanvallen af. Allopurinol wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval.

Benzbromaron
Benzbromaron verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de uitscheiding met de urine te verhogen. Hierdoor neem de kans op jichtaanvallen af. Benzbromaron wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval. Benzbromaron wordt alleen voorgeschreven als u allopurinol niet verdraagt.

Febuxostat
Febuxostat verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de aanmaak van urinezuur in het lichaam te verminderen. Hierdoor neem de kans op jichtaanvallen af. Febuxostat wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval. Febuxostat wordt alleen voorgeschreven als u allopurinol niet verdraagt.

Bijnierschorshormonen 
Bijnierschorshormonen worden ook wel corticosteroïden genoemd. Ze worden soms kortdurend toegepast bij een aanval van jicht als andere medicijnen niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden. Ze werken ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn prednisolon en triamcinolon (-acetonide).

Terug naar overzicht